„Curat, murdar”

Desi lumea-i cam alergica la generalizari, voi afirma ca romanii sunt curati. La propriu. Prin Bucuresti, in autobuze, mai miroase cate unul de-ti ia nasul si totusi oamenii nostri nu au facut din rosul unghiilor sport national, nu sed cu nonsalanta pe trotuar sau pe jos in metrou, nu inlocuiesc sapunul cu parfumul, fac dus cand ajung acasa si nu-si trag pijamaua pe transpiratia de peste zi, asa cum am vazut eu la alte natii occidentale care se poarta cu nasul pe sus.  Romanul e grijuliu cu el si cu casa lui, dar indignant de nepasator cu spatiul comun. Strazile galgaie de praf, de resturi, de mizerie si de caini vagabonzi. In alte tari e tocmai invers. Bulevarde, trenuri, cladiri, toalete si tramvaie impecabile, dar indivizi naclaiti si neglijenti la ei in ograda. N-am apucat sa fotografiez, dar am asistat intamplator la: facutul pantofilor pe masa din bucatarie,  introducerea fireasca a adidasilor in masina de spalat, mancatul fructelor de mare cu mainile neatinse in prealabil de apa, statul pe cearsaf cu hainele de la munca, urcatul in pat cu tot cu galosi. Ma intreb daca exista undeva si a treia varianta, cea ideala: curat in casa si afara, in intimitate si dincolo de ea.

4 răspunsuri to “„Curat, murdar””

 1. Dunia Says:

  e trist dar adevarat ce spui…stiam un doctor pediatru italian care isi schimba o data pe saptamana camasa. La noi in general e vorba de educatie, la ei inca nu stiu care ar fi „scuza”

  • almaalma Says:

   In urma unui accident grav la locul de munca, un roman a stat noua luni internat intr-un spital din Occident; desi avea nenumarate oase rupte, asa cum putea, cu chiu cu vai, se intalnea bietul om cu apa in fiecare zi. Singurul repros pe care-l primea de la asistentele medicale era ca se spala prea des.

 2. ofz Says:

  Asa e, Alma. Noi tinem casa curata pentru oaspeti, dar aruncam laturile peste gard, direct in strada. E adevarat ca nici nu luam vreo amenda pentru asta, cum se intampla in alte tari.

  • almaalma Says:

   Poate ca, asa cum spui si tu, amenda ar fi solutia pentru extinderea curatenia dincolo de prag. Mi s-a povestit la un moment dat ca inca de prin 1984, in Singapore, cine arunca un chistoc de tigara pe strada era obligat sa plateasca echivalentul a 300 $ SUA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: